Stichting Tiel Tip Top officieel open

TIEL Op vrijdag 23 maart, gaat Stichting Tiel Tip Top officieel open. Een dag voordat de 16e editie plaatsvindt van de Landelijke Opschoondag, waar meer dan 100.000 Nederlanders vrijwillig de strijd aan gaan tegen zwerfafval. ,,Op de Tielse banken zit kwaliteit, maar die kwaliteit wordt op dit moment nog onvoldoende aangesproken.”

Artikel door Aafje van IJzendoorn (StadTiel)

Bart van den Berg – van der Stam (33) is maatschappelijk betrokken bij de stad Tiel en voert als vrijwilliger sinds enkele jaren actief campagne voor een schoner en socialer Tiel. Januari 2016 startte hij met een wijkorganisatie genaamd Stichting Bloemenbuurt Tiel. Op dit moment hebben ze een aantal lopende projecten: Buurtpreventie, Burgerhulpverlening en Bloemenbuurt Schoon. Later dit jaar zullen zij het beheer van de speelplaats in het Leliepark hieraan toevoegen. Het schoonproject in de wijk was een zodanig succes dat hij besloot dit over de gehele gemeente uit te rollen: Tiel Tip Top.

Stichting Tiel Tip Top is een Goede Doelen Stichting die zich honderd procent inzet voor een schoner en socialer Tiel. Door campagne te voeren en vrijwilligers met elkaar te verbinden wil de stichting het voor elkaar krijgen dat Tielenaren vaker en meer verantwoordelijkheid nemen voor een schone leefomgeving. ,,Door middel van fondsenwerving willen we onze sociale werkgroep voorzien van een gedegen werkbudget om in onze gemeente een daadwerkelijk verschil te kunnen maken. Als je een grote donateur binnenhaalt, als de Gemeente en bedrijven in je gaan geloven en bereid zijn te financieren waar je voor staat dan maakt je hart toch echt een huppel.”

De afgelopen jaren heeft Van Den Berg op persoonlijke titel hard gewerkt aan het portfolio van de Stichting. Zijn interesse in vrijwilligerswerk ontstond twee jaar geleden. ,,Als verpleegkundige in de verslavingszorg zat ik in de nachtdienst met een collega toen al die ellende plaatsvond rondom de Bataclan in Parijs”, vertelt hij. ,,We vonden het zuur dat we op dat moment niks aan het grotere geheel konden doen. Toen we beseften dat we op lokaal vlak niks deden, daar waar we juist verandering in bij konden dragen. Dat was het moment dat ik mijn PlayStation heb uitgezet en wat zinnigs ben gaan doen.”

,,Op de Tielse banken zit kwaliteit, maar die kwaliteit wordt op dit moment nog onvoldoende aangesproken. Mensen zijn zelf bijna gaan geloven dat ze niet meer meedoen en dat is zonde. Er is laagdrempelig vrijwilligerswerk nodig voor die mensen die daar behoefte aan hebben. Daarbij is Tiel vies. Van deze twee aspecten heb ik een combinatie gemaakt. Het idee is een sociale werkgroep te gaan formeren die zich inspant voor een schone leefomgeving.” Een van de hoogtepunten van de afgelopen twee jaar is dat Van Den Berg is gevraagd om namens Tiel Tip Top deel te nemen aan de raadswerkgroep ‘Wonderschoon Wonen’. ,,Daarbij werken we samen met de Gemeente en kijken we naar de vraag: hoe krijgen we het verantwoordelijkheidsgevoel vergroot onder de Tielse inwoners.”

Op 5 december 2017 zijn ze door de notaris officieel opgericht, op 22 februari 2018 hebben ze van de belastingdienst te horen gekregen dat ze officieel worden erkent als ANBI-stichting. Op 23 maart gaan ze officieel open. ,,Iedereen die zich wil inzetten voor een schoner Tiel is welkom.” Aanmelden: tieltiptop.nl