Henk Verwoert is Schoonste vrijwilliger 2023

TielTipTop-werkgroepleden (v.l.n.r.) Niels, Sander en Pascalle zetten met Wethouder Frank Groen (l) en TielTipTop-voorman Bart van den Berg-van der Stam (r) ‘schoonste vrijwilliger’ Henk Verwoert extra in het zonnetje tijdens de vrijwilligersbijeenkomst in zorgcentrum Lingewaarde. Foto: Jan Bouwhuis.

TIEL – Henk Verwoert is uitgeroepen tot Schoonste Vrijwilliger van Tiel 2023. Een initiatief van Stichting Tiel Tip Top die deze prijs jaarlijks uitreikt. Verwoert werd op de nationale Dag van de Vrijwilliger (7 december) door vrijwilligers van de stichting en wethouder Frank Groen in het zonnetje gezet voor zijn buitengewone bijdrage aan een schone leefomgeving.

Henk Verwoert (77) woont in zorgcentrum Lingewaarde. Medewerkers van het zorgcentrum hebben hem genomineerd voor de titel omdat hij soms wel twee keer per dag op zijn elektrische rolstoel met een afvalgrijper en vuilniszak naar buiten gaat om zwerfafval op te ruimen. Zo houdt hij dagelijks de boel schoon rond het zorgcentrum en langs Laan van Westroijen. 

“Papier, dozen, flessen, blikjes, etensbakjes; het is soms een grote bende”, aldus Verwoert. “Het raampje open en hupsakee naar buiten. Ik vind het gewoon asociaal. Maar als je het dagelijks opruimt dan kun je het wel netjes bijhouden.” Stichting Tiel Tip Top die Verwoert ondersteunt met de nodige spullen en zakken om op te ruimen wil de gedrevenheid van deze bijzondere vrijwilliger belonen. Met zijn titel kreeg de Tielenaar een mooie bos bloemen, een FlipPas cadeaukaart en de Supporter van Schoon speld namens Stichting Nederland Schoon. Wethouder Frank Groen bedankte hem voor zijn inzet. “Fantastisch wat u doet”, aldus de wethouder. “Als meer mensen daar een voorbeeld aan zouden nemen, dan was het probleem van zwerfafval zo opgelost en was onze stad nog mooier.” 

Over de Supporter van Schoon-speldjes
Het ‘Supporter van Schoon Speldje’ voor opruimende vrijwilligers is een initiatief van NederlandSchoon. De jaarlijkse uitreiking van de speldjes in Tiel wordt verzorgd door Stichting Tiel Tip Top. De titel “Schoonste Vrijwilliger” ging in voorgaande jaren naar Bart van den Berg-van der Stam voor het initiatief rondom Tiel Tip Top (2016), buurtsupporters Aart Bel (2017) en G.M. van Dijk (2018), Erik Hout van Buurtcentrum Het Oosthonk (2019), Steffan Droog van Scouting Phoenix Tiel (2020) en Illustrator en striptekenaar Arie van Vliet (2021).