TIEL – Een handjevol mensen kwam zaterdag naar de Waalkade in Tiel om in het kader van de landelijke opschoondag vuil te rapen langs de rivier. Stichting Tiel Tip Top wil eigenlijk ook het hele jaar door meer mensen op de been krijgen voor een schonere stad. De stichting heeft daarom tip top voorzieningen om van het afval rapen een feestje te maken.
Al een paar jaar timmert Tielenaar Bart van den Berg aan de weg met zijn stichting Tiel Tip Top. Ontstaan vanuit de buurtvereniging van de Tielse Bloemenbuurt ging de oud-verpleger in de verslavingszorg op een creatieve manier de strijd aan met zwerfafval.
Daarbij moet Tiel Tip Top als sociaal platform dienen voor begeleiding of re-integratie van mensen die door diverse oorzaken een afstand hebben tot de maatschappij of de arbeidsmarkt. Van den Berg had deze combinatie altijd al als uitgangspunt, maar heeft dit de afgelopen periode meer professioneel uitgewerkt. De stichting heeft inmiddels ook een kantoor op bedrijventerrein Kellen.
“Tiel Tip Top was voorheen altijd een vrijwilligersorganisatie die zich inspant tegen zwerfafval”, vertelt Van den Berg. “Afgelopen jaar hebben we samen met het oranjefonds de ommezwaai gemaakt naar welzijnsorganisatie om mensen die schoonfanaat zijn of die mogelijk een afstand hebben tot de arbeidsmarkt of een hulpvraag terug te begeleiden naar lekker in je vel komen en zo mogelijk weer aan het werk gaan.”
Onenigheid over zwerfvuiltaken
Van den Berg werkt daarvoor onder meer samen met Werkzaak Rivierenland. Het daadwerkelijk zwerfafval opruimen heeft een wat minder prominente plek gekregen binnen de organisatie. Dat heeft ook te maken met onenigheid die in Tiel ontstond over het opruimen van zwerfvuil. Al langere tijd werd dit door de stichting Duurzaam Rivierenland gedaan die daarvoor een subsidie ontving van de gemeente. Omdat samenwerking tussen beide organisaties moeizaam verliep werd een aanbesteding uitgeschreven die Tiel Tip Top wist te winnen. Onder politieke druk is dit echter teruggedraaid en is de subsidie over beide partijen verdeeld.
Er worden wel met enige regelmaat nog acties gehouden voor een schoner Tiel en groepen inwoners kunnen de spullen van Tiel Tip Top lenen voor opruimacties. Met hulp van donoren en sponsors heeft de stichting een indrukwekkend arsenaal opgebouwd aan middelen om een schone stad te promoten en daaraan te werken. Met hulp van Flipje-tekenaar Arie van Vliet zijn verschillende campagnes gelanceerd om de buurt schoon te houden. Er is een bakfiets ingericht met alle middelen om een geslaagde opschoonactie te houden, evenals een aanhanger gesponsord door het Burgerweeshuis. De stichting heeft partytenten met bijpassende meubels in de vorm van gedecoreerde vuilnistonnen en een laadpaal op zonne-energie.
‘Trots van de vloot is de Samenhanger’
De trots van de vloot is de zogenoemde Samenhanger; een grote trailer -eveneens in de vrolijke Flipjevormgeving- waarin alle denkbare middelen zijn opgenomen om met een grote groep een geslaagde opschoonactie te houden. Naast al het werkmateriaal zoals grijpstokken, vuilniszakringen, hesjes en kruiwagens, bevat de trailer onder meer een koel- en vriesbox om de rapers van ijsjes te kunnen voorzien, geluidsapparatuur, een espressomachine en een professionele popcornmachine.
Op het dak is een landingsplatform gemaakt voor de videodrone van de stichting waarmee acties spectaculair kunnen worden vastgelegd. Van den Berg erkent dat mede door de coronaperiode het gebruik van de spullen en de daadwerkelijke inzet van vrijwilligers nog wat is achtergebleven. Maar daar moet de komende tijd verandering in komen.
“We mogen dankzij de steunstichting en onze partners werken aan een schoner en socialer Tiel”, zegt Van den Berg. “Dat mogen we doen met het beste gereedschap en de beste spullen die we tot onze beschikking kunnen krijgen. Op die manier van opruimen een feest maken. Dat is wat we proberen en wat we ook doen.”