Tiel Tip Top vindt dat een schone leefomgeving de verantwoordelijkheid is van iedereen en zet zich in voor een snelle, eenvoudige realisatie van een schoner Tiel.

Wij werven fondsen om op eigenzinnige wijze bekendheid te geven aan deze boodschap en ontwikkelen ludieke methoden zodat inwoners uit de gemeente Tiel en haar bezoekers hier gehoor aan gaan geven.

Tiel Tip Top tijdens World CleanUp Day(s)

Komende maand is het zoals ieder jaar weer in Tiel te doen! Denk hierbij aan de Fruitmozaïeken langs de stadsgrachten, ons gratis Appelpop festival, Monumentendag, Tiel Pakt Uit en het Fruitcorso. We kunnen rustig zeggen dat september voor Tiel de leukste maand is van het jaar. Dit neemt met ca. 200.000 bezoekers echter ook een boel zwerfafval met zich mee, maar daarvoor komen wij – met jou – in actie!

World Cleanup Day is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij er over de gehele wereld zwerfafval wordt opgeruimd. Deze internationale opruimdag valt in Tiel echter midden in de periode dat we de tent uit bruisen en daarom zet Stichting Tiel Tip Top zich er jaarlijks voor in om voor, tijdens en na de festiviteiten Tiel weer schoon te krijgen. Met trots presenteren we onze activiteitenkalender…

Appelpop CleanUp Crew
Tijdens het Appelpop festival zetten de vrijwilligers van Tiel Tip Top zich in voor een schone VIP-area. Help jij mee met de Appelpop CleanUp Crew? Ook dit jaar zorgen wij – backstage – ervoor dat alles op rolletjes loopt door drinkbekers en rommel gescheiden in te zamelen.

We zorgen altijd goed voor onze vrijwilligers en we hebben tijdens ons vrijwilligerswerk het mooiste uitzicht van Tiel. Met onze CleanUp Crew beleef je Appelpop op een hele nieuwe manier… In één of meerdere tijdsblokken kun je al mee doen. Geef je op via onze Appelpop-aanmeldpagina: https://tieltiptop.nl/appelpop2023/.

Tiel Tip Top Grof Geschut-Actie met Kingspan
Na het Appelpop festival en het Fruitcorso stelt firma Kingspan een klein leger aan personeel ter beschikking om de aanlooproutes van en naar de evenemententerreinen nog eens flink aan te pakken. Met deze inspanning ondersteunt Kingspan de missie en visie van Stichting Tiel Tip Top; waarvoor onze dank!

Tiel Tip Top Grachten Actie met Scouting
Samen met Scouting Phoenix Tiel sluiten we op zaterdag 30 september onze actiemaand “World Cleanup Days Tiel” af. We gaan deze dag met vlotten en bootjes de stadsgrachten op om laatste appels en peren uit het water te vissen. We hebben er zin in!

Zaterdag 12 augustus: Waaljutten met Tiel Tip Top

In de zomerperiode gaan veel mensen er lekker op uit en genieten daarbij van de zon. Maar het buitenleven in deze periode draagt ook bij aan de hoeveelheid zwerfafval op straat. Als dit afval in de rivier terecht komt dan stroomt het naar de zee. En daar steken we op zaterdag 12 augustus met elkaar een (grijp)stokje voor. Meedoen met Waaljuttten

Op zaterdag 12 augustus staat de Tiel Tip Top opruimactie “Waaljuttten” alweer voor het vijfde jaar op de Tielse agenda. Een uitstekend moment om samen met elkaar op te trekken tegen de “Plastic Soup” in de oceanen. De opruimactie duurt van 10.00 uur tot 12.00 uur en zal worden afgesloten met een heerlijke Twins-barbecue. Wees welkom en doe mee!
Vanaf Paviljoen DT Twins Aan De Waal (Veerweg 2, Tiel) is iedereen welkom om een bijdrage te leveren aan een schoner en socialer Tiel. Gereedschappen en vuilniszakken voor het opruimen van zwerfafval worden op lokatie verzorgd door de vrijwilligers van Tiel Tip Top. Meedoen met Tiel Tip Top is gratis en gezellig, want je leert elke keer weer nieuwe mensen kennen.

Schone Rivieren Alliantie
Namens de gemeente Tiel heeft Stichting Tiel Tip Top zich aangesloten bij de Schone Rivieren Alliantie. Hierbij heeft Stichting Tiel Tip Top de verantwoordelijkheid op zich genomen om ten minste tweemaal per jaar de rivieroevers van de Waal zwerfafvalvrij te maken.

Meedoen met Tiel Tip Top
De vrijwilligerswerkgroep van Tiel Tip Top organiseren maandelijks opruimacties. Zij stellen het zichzelf als doel om het opruimen van andermans rommel heel erg leuk te maken. Wil je een keer meemaken of dit ze wil lukken? Op sociale media en hier op onze website kun je zien hoe leuk en leerzaam vrijwilligerswerk kan zijn. En als je zaterdag 12 augustus aansluit tijdens het WaaljuTTTen… Kam dán wel je haren, want Omroep Gelderland komt met een camerateam op bezoek. 

Realisatie van de Tiel Tip Top Samenhanger

De Tiel Tip Top Samenhanger is het grootste project dat we in de jaren als vrijwilligersorganisatie hebben opgepakt. De ontwikkeling van deze voorziening kent een lange weg. Vooropgesteld kwamen er twee lange coronajaren tussendoor, maar ook onze organisatie moest eerst groeien naar het punt dat we deze voorziening ook met grote regelmaat in kunnen zetten. Om eer te doen aan onze adviseurs, sponsors, partners, uitvoerders en meewerkende producenten hebben we onderstaande video opgenomen.

Update: Sinds korte tijd beschikt Tiel Tip Top over een (podcast-) geluidsstudio en hiermee hebben vrijwilligers Janine en Bart afgelopen week de video voorzien van voice-over.

Social Club Tiel i.s.m. Woonwinkel HEMA

Ondanks het slechte weer organiseerde Tiel Tip Top op de zaterdagmorgen van 1 juli 2023 een Social Club Tiel Opruimactie in de Tielse Binnenstad. Met trots haalden we met 18 deelnemers zo’n 25 volle zakken zwerfafval uit het straatbeeld. Na afloop werd de afsluitende lunch verzorgd door Woonwinkel HEMA.

Dankzij de inspanningen van deze Tielse vrijwilligers kunnen we deze zondag genieten van een extra schone koopzondag en “Tiel Toont”. Onze volgende Social Club Actie staat gepland op zaterdag 5 augustus en de details hiervoor volgen later via onze website en WhatsApp Nieuwsgroep.

Tiel Tip Top met Lingecollege

Op dinsdag 27 juni 2023 organiseerde Tiel Tip Top in samenwerking met het Lingecollege voor de vierde maal een grootschalige opruimactie. Dit keer werd er stevig opgeruimd rondom de schoolcampus aan de Teisterbantlaan te Tiel. Met ruim 100 deelnemers werden er tien bataljons gevormd die ieder in een eigen schoonzone de strijd aangingen tegen zwerfafval. Tijdens de opruimactie werden er maar liefst 60 volle zakken met zwerfafval uit het Tielse straatbeeld verwijderd. Na afloop werden de deelnemers getrakteerd op vers gebakken popcorn vanuit de Tiel Tip Top Samenhanger. Zó houden we Tiel tip top.

Social Club Tiel Actie op zaterdag 1 juli

Op zaterdag 1 juli organiseert Stichting Tiel Tip Top weer een gezellige opruimactie met en voor Social Club Tiel. We zullen om 10:00uur verzamelen bij het Flipje-beeld op de Groenmarkt en rond 12:00uur sluiten we op die plek ook weer met elkaar af. Op deze manier leer je in een ochtend maar zo weer een paar nieuwe mensen kennen en ligt onze stad er snel weer mooi en schoon bij.

Onze partner van deze dag is Woonwinkel HEMA en zij zullen voor ons de lunchbroodjes na afloop verzorgen. Aanmelden vooraf is niet nodig en Tiel Tip Top verzorgd op locatie alle opruimgereedschappen. Hopelijk zien we jullie tijdens onze actie, want alleen samen krijgen we er schoon genoeg van.

Social Club Tiel actiedag op 3 juni

Graag laten we iedereen weten dat we zaterdag 3 juni weer een gezamenlijke opruimactie organiseren in samenwerking met Taxi Alink en McDonalds Tiel. Om 10:00uur gaan we van start vanaf het McDonalds restaurant (Bergakker 11, Kapel Avezaath) en Taxi Alink zal ons hierbij met de taxibus in groepjes weer wegbrengen richting o.a de Berenkuil en Kapel Avezaath.

Vanaf de verschillende locaties zullen we daarna zwerfafval opruimend terugkeren richting het restaurant. Vanaf 11:30uur verzamelen we weer met elkaar en genieten we van burgers en drinken zoals verzorgd door McDonalds. Deelname is zoals altijd gratis, gereedschappen worden op lokatie verzorgd en we hopen jullie allen te zien.

Wil je de aftermovie van vorig jaar terugkijken? Ga dan naar deze video zodat je alvast weer in de juiste stemming kan komen!

Tiel Tip Top te gast bij Café 0.0

Samen met presentator Ton Zuiderma kijken Sander van Vliet en Bart van den Berg terug naar de afgelopen actiemaanden. Zo werkten we met vele Tielse vrijwilligers aan NL Doet, de Landelijke Opschoondag en presenteerde wij onze nieuwste zwerfafvalvoorziening: De Samenhanger.
Verder blikken we vooruit op ons programma “Groeien op Impact” dat samen met OranjeFonds is opgezet. In de afgelopen jaren blijkt Tiel Tip Top erg geschikt voor mensen die door een hulpvraag moeilijk aan passend vrijwilligerswerk kunnen komen. Samen met OranjeFonds bereiken we via Werkzaak Rivierenland een bijzondere doelgroep en werken we dagelijks aan een schoner en socialer Tiel.

Grote opruiming in de Bomenbuurt!

Tiel Tip Top en AVRI aan het werk met inwoners voor een schone Bomenbuurt. – Foto: Tiel Tip Top

Op zaterdag 13 mei nam Stichting Tiel Tip Top deel aan een groot opruimoffensief in de Tielse Bomenbuurt. Tussen 12:00uur en 13:00uur waren we met o.a. de Afvalcoaches van AVRI te vinden in onze stand op de kruising Lindestraat en Plantaanstraat. We gingen hierbij in gesprek met inwoners om vragen te beantwoorden over (zwerf-)afval.

Tussen 13:00uur en 15:00uur organiseerden we vanuit onze stand een zwerfafvalopruimactie met onze Social Club Tiel. Na afloop waren we te gast bij Clubhuis Tiel voor frietjes en een afsluitend drankje. We kijken terug op weer een geslaagde actiedag en een wonderschone Bomenbuurt!

Voorzitter Elise benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau


Vandaag, woensdag 26 april 2023, is Elise van den Broek-Kraaijeveld benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Elise ontving de koninklijke onderscheiding uit handen van Burgemeester Hans Beenakker, vanwege haar jarenlange, maatschappelijke inzet.

Door de jaren heen is Elise van grote betekenis geweest voor diverse organisaties; zo geeft ze sinds 1995 invulling aan de collecte voor ReumaNederland, werkte ze mee aan de hervorming van het basisonderwijs in de regio (o.a. Basisschool Blink), spande ze zich in voor de grote mate van verduurzaming binnen familiebedrijf Dekker Groep en werkt ze momenteel aan haar Voedselbos-initiatief aan de Lingeweg in Tiel. Vanaf het allereerste begin is Elise als bestuurslid en projectadviseur betrokken bij Tiel Tip Top. Zij vervulde sinds 2016 binnen onze organisatie de rol van secretaris en sinds 01-01-2022 is zij de voorzitter van Stichting Tiel Tip Top.

Van ongekende waarde voor Tiel Tip Top
Project Tiel Tip Top is een omvangrijk en uniek concept dat vanaf de grond, met 100% vrijwilligersinzet, is opgebouwd. Elise beschikt over een gezonde ondernemersgeest en deinst nergens voor terug. Met een positieve kijk op de zaken zoekt ze samen met ons team naar mogelijkheden om onze maatschappelijke impact zo groot als mogelijk te maken.

Stichting Tiel Tip Top beschikt over de ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) en dat betekent dat Elise voor haar inspanningen geen financiële waardering kan, mag, zal en wil ontvangen. Desondanks staat ze altijd klaar om onze stichting en werkgroep bij te staat om te komen tot een schoner en socialer Tiel. Dit alles maakt haar van ongekende waarde voor de Tielse samenleving.