Tiel Tip Top vindt dat een schone leefomgeving de verantwoordelijkheid is van iedereen en zet zich in voor een snelle, eenvoudige realisatie van een schoner Tiel.

Wij werven fondsen om op eigenzinnige wijze bekendheid te geven aan deze boodschap en ontwikkelen ludieke methoden zodat inwoners uit de gemeente Tiel en haar bezoekers hier gehoor aan gaan geven.

Social Club Tiel actiedag op 3 juni

Graag laten we iedereen weten dat we zaterdag 3 juni weer een gezamenlijke opruimactie organiseren in samenwerking met Taxi Alink en McDonalds Tiel. Om 10:00uur gaan we van start vanaf het McDonalds restaurant (Bergakker 11, Kapel Avezaath) en Taxi Alink zal ons hierbij met de taxibus in groepjes weer wegbrengen richting o.a de Berenkuil en Kapel Avezaath.

Vanaf de verschillende locaties zullen we daarna zwerfafval opruimend terugkeren richting het restaurant. Vanaf 11:30uur verzamelen we weer met elkaar en genieten we van burgers en drinken zoals verzorgd door McDonalds. Deelname is zoals altijd gratis, gereedschappen worden op lokatie verzorgd en we hopen jullie allen te zien.

Wil je de aftermovie van vorig jaar terugkijken? Ga dan naar deze video zodat je alvast weer in de juiste stemming kan komen!

Tiel Tip Top te gast bij Café 0.0

Samen met presentator Ton Zuiderma kijken Sander van Vliet en Bart van den Berg terug naar de afgelopen actiemaanden. Zo werkten we met vele Tielse vrijwilligers aan NL Doet, de Landelijke Opschoondag en presenteerde wij onze nieuwste zwerfafvalvoorziening: De Samenhanger.
Verder blikken we vooruit op ons programma “Groeien op Impact” dat samen met OranjeFonds is opgezet. In de afgelopen jaren blijkt Tiel Tip Top erg geschikt voor mensen die door een hulpvraag moeilijk aan passend vrijwilligerswerk kunnen komen. Samen met OranjeFonds bereiken we via Werkzaak Rivierenland een bijzondere doelgroep en werken we dagelijks aan een schoner en socialer Tiel.

Grote opruiming in de Bomenbuurt!

Tiel Tip Top en AVRI aan het werk met inwoners voor een schone Bomenbuurt. – Foto: Tiel Tip Top

Op zaterdag 13 mei nam Stichting Tiel Tip Top deel aan een groot opruimoffensief in de Tielse Bomenbuurt. Tussen 12:00uur en 13:00uur waren we met o.a. de Afvalcoaches van AVRI te vinden in onze stand op de kruising Lindestraat en Plantaanstraat. We gingen hierbij in gesprek met inwoners om vragen te beantwoorden over (zwerf-)afval.

Tussen 13:00uur en 15:00uur organiseerden we vanuit onze stand een zwerfafvalopruimactie met onze Social Club Tiel. Na afloop waren we te gast bij Clubhuis Tiel voor frietjes en een afsluitend drankje. We kijken terug op weer een geslaagde actiedag en een wonderschone Bomenbuurt!

Voorzitter Elise benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau


Vandaag, woensdag 26 april 2023, is Elise van den Broek-Kraaijeveld benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Elise ontving de koninklijke onderscheiding uit handen van Burgemeester Hans Beenakker, vanwege haar jarenlange, maatschappelijke inzet.

Door de jaren heen is Elise van grote betekenis geweest voor diverse organisaties; zo geeft ze sinds 1995 invulling aan de collecte voor ReumaNederland, werkte ze mee aan de hervorming van het basisonderwijs in de regio (o.a. Basisschool Blink), spande ze zich in voor de grote mate van verduurzaming binnen familiebedrijf Dekker Groep en werkt ze momenteel aan haar Voedselbos-initiatief aan de Lingeweg in Tiel. Vanaf het allereerste begin is Elise als bestuurslid en projectadviseur betrokken bij Tiel Tip Top. Zij vervulde sinds 2016 binnen onze organisatie de rol van secretaris en sinds 01-01-2022 is zij de voorzitter van Stichting Tiel Tip Top.

Van ongekende waarde voor Tiel Tip Top
Project Tiel Tip Top is een omvangrijk en uniek concept dat vanaf de grond, met 100% vrijwilligersinzet, is opgebouwd. Elise beschikt over een gezonde ondernemersgeest en deinst nergens voor terug. Met een positieve kijk op de zaken zoekt ze samen met ons team naar mogelijkheden om onze maatschappelijke impact zo groot als mogelijk te maken.

Stichting Tiel Tip Top beschikt over de ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) en dat betekent dat Elise voor haar inspanningen geen financiële waardering kan, mag, zal en wil ontvangen. Desondanks staat ze altijd klaar om onze stichting en werkgroep bij te staat om te komen tot een schoner en socialer Tiel. Dit alles maakt haar van ongekende waarde voor de Tielse samenleving.   

SRC FM: TIEL TIP TOP KOMT MET INDRUKWEKKEND ARSENAAL OM VAN OPRUIMEN EEN FEEST TE MAKEN

TIEL – Een handjevol mensen kwam zaterdag naar de Waalkade in Tiel om in het kader van de landelijke opschoondag vuil te rapen langs de rivier. Stichting Tiel Tip Top wil eigenlijk ook het hele jaar door meer mensen op de been krijgen voor een schonere stad. De stichting heeft daarom  tip top voorzieningen om van het afval rapen een feestje te maken.

Al een paar jaar timmert Tielenaar Bart van den Berg aan de weg met zijn stichting Tiel Tip Top. Ontstaan vanuit de buurtvereniging van de Tielse Bloemenbuurt ging de oud-verpleger in de verslavingszorg op een creatieve manier de strijd aan met zwerfafval.

Daarbij moet Tiel Tip Top als sociaal platform dienen voor begeleiding of re-integratie van mensen die door diverse oorzaken een afstand hebben tot de maatschappij of de arbeidsmarkt. Van den Berg had deze combinatie altijd al als uitgangspunt, maar heeft dit de afgelopen periode meer professioneel uitgewerkt. De stichting heeft inmiddels ook een kantoor op bedrijventerrein Kellen.

“Tiel Tip Top was voorheen altijd een vrijwilligersorganisatie die zich inspant tegen zwerfafval”, vertelt Van den Berg. “Afgelopen jaar hebben we samen met het oranjefonds de ommezwaai gemaakt naar welzijnsorganisatie om mensen die schoonfanaat zijn of die mogelijk een afstand hebben tot de arbeidsmarkt of een hulpvraag terug te begeleiden naar lekker in je vel komen en zo mogelijk weer aan het werk gaan.”

Onenigheid over zwerfvuiltaken
Van den Berg werkt daarvoor onder meer samen met Werkzaak Rivierenland. Het daadwerkelijk zwerfafval opruimen heeft een wat minder prominente plek gekregen binnen de organisatie. Dat heeft ook te maken met onenigheid die in Tiel ontstond over het opruimen van zwerfvuil. Al langere tijd werd dit door de stichting Duurzaam Rivierenland gedaan die daarvoor een subsidie ontving van de gemeente. Omdat samenwerking tussen beide organisaties moeizaam verliep werd een aanbesteding uitgeschreven die Tiel Tip Top wist te winnen. Onder politieke druk is dit echter teruggedraaid en is de subsidie over beide partijen verdeeld.

Er worden wel met enige regelmaat nog acties gehouden  voor een schoner Tiel en groepen inwoners kunnen de spullen van Tiel Tip Top lenen voor opruimacties. Met hulp van donoren en sponsors heeft de stichting een indrukwekkend arsenaal opgebouwd aan middelen om een schone stad te promoten en daaraan te werken. Met hulp van Flipje-tekenaar Arie van Vliet zijn verschillende campagnes gelanceerd om de buurt schoon te houden. Er is een bakfiets ingericht met alle middelen om een geslaagde opschoonactie te houden, evenals een aanhanger gesponsord door het Burgerweeshuis. De stichting heeft partytenten met bijpassende meubels in de vorm van gedecoreerde vuilnistonnen en een laadpaal op zonne-energie.

‘Trots van de vloot is de Samenhanger’
De trots van de vloot is de zogenoemde Samenhanger; een grote trailer -eveneens in de vrolijke Flipjevormgeving- waarin alle denkbare middelen zijn opgenomen om met een grote groep een geslaagde opschoonactie te houden. Naast al het  werkmateriaal zoals grijpstokken, vuilniszakringen, hesjes en kruiwagens, bevat de trailer onder meer een koel- en vriesbox om de rapers van ijsjes te kunnen voorzien, geluidsapparatuur, een espressomachine en een professionele popcornmachine.

Op het dak is een landingsplatform gemaakt voor de videodrone van de stichting waarmee acties spectaculair kunnen worden vastgelegd. Van den Berg erkent dat mede door de coronaperiode het gebruik van de spullen en de daadwerkelijke inzet van vrijwilligers nog wat is achtergebleven.  Maar daar moet de komende tijd verandering in komen.

“We mogen dankzij de steunstichting en onze partners werken aan een schoner en socialer Tiel”, zegt Van den Berg. “Dat mogen we doen met het beste gereedschap en de beste spullen die we tot onze beschikking kunnen krijgen. Op die manier van opruimen een feest maken. Dat is wat we proberen en wat we ook doen.”

Door Menno Provoost voor SRC Regio-Nieuws

Tiel Tip Top volgt training MentorWijs

Op 8, 15 en 22 maart volgen Sander van Vliet (programmaleider) en Bart van den Berg – van der Stam (projectleider) de training MentorWijs van Werkzaak Rivierenland. Tijdens deze training leren zij hoe we vanuit Stichting Tiel Tip Top onze kennis en vaardigheden toe kunnen passen op de dagelijkse begeleiding van kwetsbare medewerkers op de werkvloer. De training MentorWijs volgen we als aanvulling op ons bestaande programma.

De volgende onderwerpen komen aan bod: matching, introductie, communicatie, stijlen van leidinggeven, observeren, competenties bevorderen, opbouwende feedback geven, acceptatie door collega’s, integriteit en openheid en omgaan met psychische beperkingen. Dit jaar zullen we, in samenwerking met het Oranje Fonds , een pilot gaan draaien voor de realisatie van sociale activeringsplaatsen binnen onze maatschappelijke zwerfafvalorganisatie.

NL Doet bij Ter Navolging

Op zaterdag 11 maart 2023 waren de vrijwilligers van Tiel Tip Top aanwezig tijdens NL Doet bij begraafplaats Ter Navolging. Met ruim 20 deelnemers werd er een zwerfafval prikactie gehouden rondom de historische begraafplaats nabij het centrum van Tiel. Wekelijks treffen de vrijwillige beheerders gedumpt zwerfafval aan langs het hek van de begraafplaats.

Stichting Tiel Tip Top organiseert elke maand opruimacties tegen zwerfafval. In een WhatsApp groep worden opruimende inwoners – met en zonder individuele hulpvraag – opgeroepen om een probleemgebied aan te pakken. Tijdens de opruimactie werd niet alleen rond de begraafplaats, maar ook het naastgelegen stationsgebied weer eens grondig onder handen genomen. Na afloop werd er zoals altijd afgesloten met koffie en wat lekkers.

Kruiwagenfabrikant Fort Altrad doet ertoe
Jaarlijks mag Tiel Tip Top aan vrijwilligersorganisaties in Tiel en omgeving een sponsoring vormgeven en realiseren namens de firma Fort Altrad. Stichting Tiel Tip Top heeft hiervoor een sponsorovereenkomst gesloten met de kruiwagenfabrikant. Na afloop van de NL Doet-actie bij Ter Navolging werd de eerste kruiwagen alvast overgedragen aan de werkgroep van Ter Navolging. Vanwege de aardbevingen in Syrië en Turkije zijn alle kruiwagen die Fort Altrad kon missen verzonden naar het rampgebied. Later dit voorjaar zullen de overige kruiwagens worden afgeleverd. Namens Ter Navolging en Tiel Tip Top bedanken we Fort Altrad voor hun inspanningen in binnen- en buitenland!

Maart: NL DOET & Landelijke Opschoondag

Op zaterdag 11 maart organiseren de vrijwilligers van Tiel Tip Top de eerste Social Club Tiel bijeenkomst van dit jaar. Dit doen we tijdens NL DOET rondom begraafplaats Ter Navolging en het naastgelegen stationsgebied. We verzamelen deze ochtend om 10:00uur op de begraafplaats aan de Lingedijk 1 te Tiel. Deelname is leerzaam, leuk en gratis. Opruimgereedschappen en dergelijke worden op locatie verzorgd.

Op zaterdag 18 maart gaan we tijdens de Landelijke Opschoondag weer Waaljutten langs de oevers van de Waal. Om 10:00uur staat onze speciale evenementenwagen op de Waalkade (Veerweg 2) in Tiel. Samen zorgen we voor schone rivieren zonder plastics en daar kunnen we alle hulp bij gebruiken. Dus zet een kruisje in je agenda en doe mee!

NLdoet op 11 en 12 maart!


De vrijwilligerswerkgroep van Stichting Tiel Tip Top start vanaf maart 2023 weer met de organisatie en begeleiding van zwerfafval groepsacties. Wij hebben in het afgelopen jaar (in samenwerking met Gemeente Tiel, OranjeFonds en Burgerweeshuis Tiel) diverse voorzieningen gerealiseerd die het voor inwoners en vrijwilligers erg makkelijk en leuk maken om je bezig te houden met de bestrijding van zwerfafval.

Wil jij komende NLdoet aan de slag met jouw school, club of buurtgenoten? Laat dan een bericht aan ons achter, want dan doen wij graag met jou mee! Gebruik hiervoor ons contactformulier of stuur ons een WhatsApp bericht via de knop rechtsonder op onze website. Wees er wel op tijd bij, want we kunnen helaas niet overal tegelijk meehelpen.

Nieuw TielTipTop Servicepunt bij 2Switch

Heb jij goede voornemens? Dan wil jij misschien wel meehelpen om onze stad en dorpen tip top te maken. Dit doen we door met goede gereedschappen zwerfafval weg te nemen uit het straatbeeld.

Projectleider Bart van den Berg en Bedrijfsleider Hugo Kruijt vieren de opening van ons nieuwe servicepunt bij 2Switch.

Voor het in bruikleen krijgen van opruimgereedschappen kunnen inwoners uit de Gemeente Tiel gebruik maken van onze Materialen Uitleenservice. Via ons webformulier kun je je contactgegevens achterlaten en gaan onze vrijwilligers regelen dan dat jij goed en veilig aan de slag kunt!

In Tiel gebruiken we groene vuilniszakken voor het verzamelen van zwerfafval. Deze speciale zakken zijn kosteloos op te halen bij ons TielTipTop Servicepunt in Kringloopwinkel 2Switch aan de Spoortstraat 13 in Tiel. Je kunt hier gericht naar vragen bij de kassabalie. Openingstijden van 2Switch zijn maandag tot en met vrijdag tussen 10:00uur en 18:00uur en zaterdag tussen 10:00uur en 17:00uur.

De gevulde groene vuilniszakken kun je doorgeven via de Zwerfafval Ophaalservice zodat de AVRI de zakken kosteloos ophaalt waar jij ze hebt neergezet. Zorg dus dat je kunt omschrijven waar ze precies staan en dan komt het allemaal goed. Met AVRI is afgesproken dat ophaalverzoeken voor 12:00uur nog dezelfde werkdag worden opgehaald. En dat meldingen na 12:00uur de eerst volgende werkdag voor 12:00uur worden opgehaald. Zo houden we met elkaar Tiel tip top!